miércoles, 9 de mayo de 2018

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "CASO CIPRIANO MARTOS" A LA LLIBRERIA DOCUMENTA DE BARCELONA



L'Antonio Martos mirant l'aparador ple dels llibres sobre el seu germà.




Aquesta tarda s'ha presentat el llibre que recull tota la biografia del militant antifeixista Cipriano Martos, torturat a la caserna de la Guardia Civil de Reus l'estiu de 1973. Tortures que li van causar la mort després de 21 dies de patiment, tot sol, a una sala de beneficència de l'Hospital Sant Joan de Reus,  mentre era custodiat les 24 hores per una parella de guàrdies i sense notificar-ho a la seva família, que no va poder ni veure el seu cos. Una terrible història de repressió d'una dictadura que va començar com va acabar, assassinant.





La presentació ha estat una conversa entre l'historiador Xavier Casals i l'autor del llibre Roger Mateos, presentada pel responsable de la llibreria Documenta, amic personal d'en Mateos i la responsable de l'editorial Anagrama que ha lloat aquest llibre tant pel seu contingut com per la seva forma. 




El Caso Cipriano Martos és una història silenciada que s'havia de compartir i divulgar com a deure democràtic de memòria. Un llibre que neix del treball d'investigació de la nostra Xarxa per fer possible la querella que l'Antonio Martos va presentar a la justícia Argentina i que és una realitat gràcies a la gran feina de més de 3 anys de recerca  d'en Roger Mateos, de recull de testimonis de persones que van conèixer i compartir militància amb Cipriano Martos. Tot això fa de "Caso Cipriano Martos. Vida y muerte de un militante antifranquista" un llibre totalment necessari.



L'acte ha estat molt emotiu i compartit amb molts companys i companyes que van militar al PCE (m-l) i al FRAP, que porten a la seva memòria i al seu cor a Cipriano Martos, un militant antifranquista, una molt bona persona moguda pels seus ideals. Un lluitador que volia canviar la negror de sang d'una dictadura que no volia morir per la llum d'una nova República, que amb els valors i el llegat de la que van robar per la força de les armes, portés l'esperança d'una terra mare de justícia i solidaritat contra la tirania i l'opressió del franquisme. Gràcies també amb elles i ells pel seu sacrifici i compromís d'abans i els seus testimonis que han fet d'aquest llibre, un relat que us enganxarà fins al seu últim paràgraf. 




També ha estat present el Director del Memorial Democràtic i moltes companyes i companys que formen part de la querella argentina i membres de la Mesa de Catalunya d'Entitats Memorialistes. 




Moltes i moltes gràcies a totes i tots.

No hay comentarios:

Publicar un comentario