martes, 21 de julio de 2015

L'AJUNTAMENT DE MOLLET ES QUERELLARÀ A L'ARGENTINA PER L'AFUSELLAMENT DE L'ALCALDE JOSEP FORTUNY ERC

Declaració d'Ara Mollet-ERC-MES 

Aprovacions històriques a l’Ajuntament de Mollet




Dilluns 20 de juliol va ser un dia que per als republicans molletans passarà a la història. Després de molts anys intentant aprovar unes mocions determinades, finalment ahir van ser aprovades per una Junta de Portaveus. Aquest mes de juliol s’havia de celebrar un ple ordinari, però davant l’incompliment d’Alcaldia de fer-ne la seva convocatòria, ha hagut de ser en la primera Junta de Portaveus d’aquest mandat. El passat vespre, els regidors d’Ara Mollet – ERC – MES presents a l’Ajuntament celebraven les fites assolides a nivell molletà i nacional.

 La segona moció aprovada tracta sobre la compareixença de l'Ajuntament en el judici per l'assassinat de l'alcalde Fortuny. La proposta contempla cursar les instruccions oportunes als serveis jurídics de l'Ajuntament perquè s'iniciïn els tràmits per afegir-se com a part demanant en la querella presentada en un jutjat de Buenos Aires contra l'Estat espanyol per l'afusellament de l'alcalde de Mollet del Vallès Josep Fortuny i Torrents. Justament, aquest mes de juliol fa setanta sis anys que Josep Fortuny va ser afusellat per la dictadura franquista. La moció reclama també l’anul·lació dels judicis sumaríssims que es van fer durant el franquisme i ha estat presentada per donar suport a Pere Fortuny, fill de l’alcalde republicà, que el passat 14 de juliol va ser citat a declarar (per primer cop en 76 anys) als jutjats de Mollet a instàncies de la justícia argentina. Pensem que en un moment històric com aquest l’Ajuntament de Mollet ha de ser al costat de la justícia que vol rescabalar la dignitat del seu alcalde republicà afusellat. La moció, presentada pel grup d'Ara Mollet – ERC–MES, ha estat aprovada amb els vots de PSC, Canviem Mollet, Ara Mollet - ERC - MES, CiU i l'abstenció de Ciutadans i el Partit Popular.




MOCIÓ PER DEMANAR LA COMPAREIXENÇA DE L’AJUNTAMENT DE MOLLET COM A PARTEN LA QUERELLA CONTRA L'ESTAT ESPANYOL PER CRIMS CONTRA LA HUMANITAT PER L'AFUSELLAMENT DE L’ALCALDE DE MOLLET, JOSEP FORTUNY I TORRENTS

Aquest juliol farà setanta sis anys que Josep Fortuny i Torrents, que va ser alcalde de Mollet del Vallès, va ser afusellat per la dictadura franquista després de ser condemnat en un consell de guerra sumaríssim, il·legal i sense garanties processals de cap mena.

Cap govern espanyol d’ençà de la transició al règim constitucional espanyol actual ha anul·lat les penes a les víctimes de la repressió franquista, per la qual cosa, tant en Josep Fortuny i Torrents com totes les persones afusellades (unes 192.000, inclòs el president de la Generalitat Lluís Companys) i empresonades pel règim feixista del general Franco continuen essent considerades culpables per la justícia espanyola.

L’Estat espanyol, doncs, continua perpetuant un model únic al món democràtic d’impunitat dels crims del feixisme, emparat en la llei d’Amnistia de l’any 1977, que deixava sense cap mena de càstig els delictes de rebel·lió, sedició, denegació d’auxili i ‘els comesos pels funcionaris i agents de l’ordre públic contra l’exercici dels drets de les persones’.

Malgrat la sol·licitud de derogació feta per part de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i d’entitats del prestigi de Human Rights Watch o Amnistia Internacional per haver incomplert la normativa internacional sobre drets humans, la Llei d’Amnistia continua vigent i emparant la impunitat dels crims de la dictadura franquista.

Aquesta situació perllongada en el temps suposa en si mateixa una perversió de la democràcia i, en les seves conseqüències, un greuge i una agressió permanents a tots els molletans i molletanes i, d’una forma molt especial i dolorosa, a les famílies de l’alcalde Josep Fortuny i Torrents i de tots els molletans que van sofrir les represàlies de l’Estat espanyol sota el règim feixista del dictador Francisco Franco. Un greuge i una agressió que es perpetuen en el règim actual, de tal manera que el converteix en còmplice passiu, per deixadesa, inhibició i manca de fonament democràtic.
  
Tancades, doncs, les portes de la justícia espanyola, la justícia argentina ha assumit des de fa dos anys la investigació dels crims del franquisme arran de la denúncia de diverses víctimes. Amb l’obertura de la via de la justícia universal, el diputat Joan Tardà va presentar el 15 d’octubre de 2013, al jutjat federal número 1 de Buenos Aires, a càrrec de la jutgessa Maria Servini, una querella criminal contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament del president Lluís Companys, 45 alcaldes catalans, entre els quals hi ha Josep Fortuny i Torrents, i dos diputats del Parlament de Catalunya.

Arran d’aquesta querella, dimarts 14 de juliol de 2015, el fill de l’alcalde republicà afusellat va comparèixer als Jutjats de Mollet, un fet històric en la lluita per la justícia i la memòria històrica.

És per això que el grup municipal d’Ara Mollet – ERC – MES proposa al ple municipal l’adopció dels següents:


ACORDS

PRIMER. Cursar les instruccions oportunes als serveis jurídics d’aquest Ajuntament, per tal que iniciïn els tràmits per afegir-se com a part demandant en la querella presentada al Jutjat Central núm. 1 de Buenos Aires contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament de l’alcalde de Mollet del Vallès, Sr. Josep Fortuny i Torrents, entre altres.

SEGON. Reclamar a l’Estat espanyol l’anul·lació de tots els judicis sumaríssims duts a  terme durant el període de la dictadura per restituir la dignitat de les víctimes del franquisme.

TERCER. Donar tot el suport necessari a en Pere Fortuny i Velàzquez, fill de l’alcalde afusellat, lluitador per la memòria històrica i president de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya.

TERCER. Enviar una còpia d’aquest acord al Jutjat Central número 1 de Buenos i al Ministeri de Justícia del Govern d’Espanya i a les presidències de la Generalitat i del Parlament de Catalunya.


Mollet del Vallès, juliol de 2015



No hay comentarios:

Publicar un comentario