martes, 3 de diciembre de 2013

LA JUTGESSA ARGENTINA COMENÇA A ESCOLTAR LES VÍCTIMES DEL FRANQUISME


Avui han declarat a Buenos Aires la germana de Salvador Puig Antich, Pablo Mayoral i Andoni Txasko



Vilaweb
Merçona Puig Antich, germana de Salvador Puig Antich, executat el 1974 pel règim franquista, ha declarat avui a Buenos Aires davant la jutgessa argentina Maria Servini. Ha estat la primera víctima a declarar en l'únic procés judicial que s'ha obert a tot el món pels crims del franquisme. Merçona Puig Antic és un membre de la trentena d'integrants de la coordinadora de suport a la querella argentina (CeAQUA) que ha viatjat fins a Buenos Aires amb motiu de la querella presentada per delictes de lesa humanitat. 
Salvador Puig Antich

Juntament amb ella, també han declarat Pablo Mayoral, processat el juliol del 1975 en la causa 245/75, en què es va demanar pena de mort a tres companys seus; i Andoni Txasko, apallissat per la policia l'endemà dels assassinats de Vitòria del 1976 i que, de resultes dels cops, va perdre l'ull dret i la visió de l'esquerre. Demanen que siguin encausats els ex-ministres franquistes Fernando Suárez González, José Utrera Molina i Rodolfo Martín Villa. 
Durant la resta de la setmana declararan dotze víctimes més dels crims del franquisme. A més, s'han programat tot de reunions, com ara la que ja van tenir ahir la delegació de CeAQUA amb la jutgessa, a qui van demanar que avancés en la investigació. Servini va manifestar-los el seu compromís amb la causa, a desgrat de les dificultats. 
El mes de setembre la jutgessa va emetre una ordre de crida i cerca de quatre torturadors franquistes: l'ex-guàrdia civil Jesús Muñecas Aguilar, l'ex-escorta de Francisco Franco i de la casa reial espanyola Celso Galván Abascal, l'ex-comissari José Ignacio Giralte González i l'ex-inspector Juan Antonio González Pacheco, àlies 'Billy el Niño'. Les causes de Galván Abascal i Giralte González es van arxivar, però el govern espanyol va donar el vist-i-plau a continuar el procés d'extradició de Muñecas Aguilar i González Pacheco. Dijous l'Audiència espanyola els prendrà declaració per demanar-los si accepten de ser extradits. 
A més, a l'octubre Servini es va declarar competent per a jutjar l'afusellament del president Lluís Companys, arran de la querella presentada per ERC.

No hay comentarios:

Publicar un comentario