martes, 17 de julio de 2012

Més de cent querellants en la causa contra el franquisme a l'Argentina




La jutge de Buenos Aires Maria Servini arribarà a Espanya al setembre

PATRICIA Campelo MADRID 2012.07.01 11:10 Actualitzat: 2012.07.02 08:22

La Plataforma basca, que aglutina una desena d'associacions de memòria, és una de les últimes incorporacions a la querella contra els crims franquistes presentada en un jutjat argentí el 14 d'abril de 2010. Més d'una vintena d'associacions abandera la causa en el que han vingut a cridar, provisionalment, Xarxa ciutadana de suport a la querella contra els crims del franquisme, composta per sindicats, associacions de memòria, ecologistes, actors, membres del 15-M i particulars. Alguns dels integrants d'aquesta xarxa recorren la geografia espanyola recaptant suports.

L'última parada la van fer aquesta setmana a València els expresos polítics del franquisme agrupats a La Comuna, una de les organitzacions més actives en la lluita per la fi de la impunitat. Allà van convidar a familiars de represaliats i víctimes directes a subscriure la querella que segueix el seu curs des de l'Argentina. Fins aquest país van arribar, fa dos anys, els dos primers querellants: Inés García Holgado -familiar de desaparegut- i Darío Rivas -fill de l'alcalde de Castro Rei assassinat el 1937-. Tots dos van optar per la via de la justícia internacional quan el Tribunal Suprem va admetre a tràmit la denúncia de l'organització ultradretana Mans Netes contra Baltasar Garzón. El llavors jutge havia intentat investigar les desaparicions forçades durant la dictadura i va ser acusat de prevaricar per haver assumit la competència en aquesta matèria.

Després del judici a Garzón i el cop de porta del Tribunal Suprem a la possibilitat d'enjudiciar aquests delictes a Espanya, la xifra de denunciants ja ha superat la centena "i segueix incrementant-se", ha confirmat Rocío Mostassa, de la Unió d'Actors, a Públic. és.

La Xarxa ciutadana contra la impunitat es va reunir el passat dijous 21 de juny a Madrid per potenciar les accions en el marc de la propera visita de la jutge argentina María Servini a Espanya, prevista al setembre. Diversos membres de la Comuna van treballar sobre els resultats d'aquesta trobada l'endemà passat al centre social de Tabacalera, a la capital. Allà van recordar que, alguns integrants d'aquest col · lectiu que agrupa més de 300 veterans militants d'esquerra, van viatjar a Buenos Aires a primers de maig per prestar declaració davant Servini.

La trobada va servir també per recollir propostes d'actes a realitzar durant la visita de la jutge argentina a Espanya. "Està previst que arribi a finals de setembre", va avançar Josu Ibargutxi, membre de la Plataforma basca i un dels ex presos polítics que també va viatjar a Argentina el mes passat. La visita servirà per avançar en les investigacions: reunir-se amb víctimes i familiars i visitar fosses comunes.

Ibargutxi va explicar també que la Plataforma basca per la querella contra el franquisme acaba de començar amb les tasques de documentació de la repressió en aquest territori, així com a buscar suports institucionals. "Associacions com la del 3 de Març i els capellans de l'antiga presó de Zamora estan preparant tota la documentació que van a incorporar a la investigació", va aclarir. La presó de Zamora es va destinar a empresonar als anomenats capellans obrers del tardofranquisme, acusats de "delictes polítics" per qüestionar la dictadura.

La Unió d'Actors, una de les primeres organitzacions que es va sumar a la querella, també es troba recollint informació dels artistes represaliats per tal d'elaborar un cens, tal com va explicar el passat dilluns 18 el secretari de l'organització, Vicente Cuesta, durant la gala anual de lliurament de premis.

Els expresos reunits a Tabacalera, entre els quals estaven Manuel Blanco Chivite-militant del FRAP i condemnat a mort el 1975 - i José María Galante 'Chato'-ex dirigent de la Lliga Comunista revolucionarà-, van concloure la jornada amb tallers preparatoris d'accions en el marc de la campanya de visibilització de la querella. Blanco Chivite també va acudir a València aquesta setmana, un lloc on encara no s'ha presentat cap denúncia a incorporar a la investigació del jutjat Jutjat Criminal i Correccional Federal número 1 de Buenos Aires.

Font:http://www.publico.es/espana/438709/mas-de-cien-querellantes-en-la-causa-contra-el-franquismo-en-argentina

No hay comentarios:

Publicar un comentario